Make the most out of your ingredients
title image

Zelf ricotta maken

Zelf ricotta maken

Empty the Fridge - Zelf ricotta maken

Op zoek naar een lokaal (zerowaste) alternatief voor ricotta

Een tijdje terug maakte ik voor het Overschottendinner van MARTA deze snijbietgratin klaar. Aangezien er tijdens de MARTA markt enkel lokaal geteelde en geproduceerde voeding verkocht wordt, kon ik met het dinner natuurlijk niet onder doen. 1 probleem: het recept voor snijbietgratin vraagt om ricotta. Typisch Italiaans en bovendien niet echt van de goedkoopste.

In mijn zoektocht naar een lokaal alternatief voor ricotta vond ik echter dit recept van the kitchn om zelf ricotta te maken.

Zelf ricotta maken op basis van gewone melk? Het is super easy!

Empty the Fridge - Zelf ricotta maken

De voordelen van zelf ricotta maken

  • Het kost echt niets, want je hebt er enkel volle melk en wat azijn voor nodig.
  • Het is lokaal. Geen geïmporteerde Italiaanse ‘potekes’.
  • Het is zerowaste (als je de verpakking van de melk niet meetelt).
  • Het komt aardig in de buurt van ’the real deal’. Zelfgemaakte ricotta volgens onderstaand recept levert een iets minder romig resultaat op dan degene die je in de winkel koopt, maar het lijkt er toch wel ‘vreed’ op.

Empty the Fridge - Zelf ricotta maken

Wat heb je nodig om zelf ricotta te maken?

  • volel melk en azijn dus
  • een keukenthermometer
  • een kaasdoek
  • een fijne zeef
  • een mengkom

Je kan deze zelfgemaakte ricotta onmiddellijk gebruiken of maximaal 1 week in en goed afgesloten potje in de ijskast bewaren.

Empty the Fridge - Zelf ricotta maken

Zelf ricotta maken

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang spread
Keuken Italiaans
Porties 250 gram

Ingrediënten
  

  • 2 liter melk volle melk
  • 1/3 kopje azijn gewoon witte azijn
  • 1 TL zout

Instructies
 

  • Warm de melk op een middelhoog vuur tot 93°C. Check regelmatig de temperatuur met de thermometer. De melk zal schuimig worden en beginnen stomen.
  • Haal de melk van het vuur en roer het zout en azijn erdoor. Je zal zien dat de melk direct begint te 'schiften'.
  • Laat de melk 10 minuten rusten zonder er nog door te roeren.
  • Leg de kaasdoek in de fijne zeef en plaats deze bovenop een voldoende grote kom. Giet vervolgens de melk door de zeef.
  • Laat de ricotta 15 à 40 minuten uitlekken tot deze de gewenste textuur heeft. Als je vrij romige ricotta wil, zal deze minder lang moeten uitlekken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
3 Comments
  • november 26, 2015

    Wat een leuk idee. Is de temperatuur echt belangrijk denk je? Ik heb namelijk geen thermometer.

  • Jolien Pruis
    Beantwoorden
    juli 5, 2020

    Dit ga ik doen! Leuk en zo simpel, moet lukken.

Leave a Comment:
Recipe Rating